Kuchnia z zamku w Dębnie.
Wracając z wycieczki do Zamościa, postanowiliśmy zatrzymać się w niewielkiej wsi Dębno niedaleko Tarnowa. To tutaj jest zamek, którego właścicielami niegdyś byli Tarłowie. W tym zamku możemy zobaczyć jak niegdyś wyglądała dworska kuchnia.
Właściwie to nie tyle dworska kuchnia, co raczej dworska spiżarnia. Na hakach wisiało ptactwo, a także sporych rozmiarów szynka. Dworska kuchnia musiała być przecież samowystarczalna.
W dworskiej również musiał być stół, na którym przyrządzano potrawy. Na stole widzianym przez z nas w tej zamkowej kuchni stała także ówczesna książka kucharska. Na tym stole stały również przeróżnego rodzaju flakony do przechowywania różnych olejów.
Nad stołem wisiała półka, a na niej także flakoniki, pod nimi kołki, a z nich zwisały np: lejki czy sitka.
W takiej kuchni suszono także zioła. Suszone zioła służyły do przyprawiania gotowanych tam potraw.
W całym pomieszczeniu pachniało świeżo suszonymi ziołami. Ten zapach był obłędny, czuć było suszoną bazylię, rozmaryn czy lawendę. Pod stołem poukładano różnej wielkości garnki, był nawet głęboki rondel.
W dworskiej kuchni czy spiżarni musiały być także różnego rodzaju koszyki, były one potrzebne do wyrastania chleba. Przecież w takich kuchniach samodzielnie wyrabiało się oraz piekło chleb.
Moje klimaty, lubię takie wystawy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawy bogaty wystrój, ale tak bywało w dworskich kuchniach zapewne.
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyposażona kuchnia i spiżarnia. Lubię oglądać takie wystawy i eksponaty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Witam!
OdpowiedzUsuńLubię takie muzea, to moje klimaty.
Pozdrawiam i do siebie zapraszam.
Michał