Przecier z cukinii.
To kolejny przepis dotyczący cukinii.
Ok. 1.5 kg cukinii
szczypta papryki czerwonej.
ok.1 łyżki ziół.
Obieramy cukinię, kroimy w kostkę. Do sporego garnka wkładamy obraną cukinię, szczyptę papryki oraz zioła. Ja akurat miałam suszone oregano, ale może być każde zioło. Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. U mnie to było ok. 30 min. Odstawiamy by przestygło, a potem miksujemy blenderem na gładką masę.
Wkładamy masę do słoików i pasteryzujemy przez ok. 15 - 20 min.
Ok. 1.5 kg cukinii
szczypta papryki czerwonej.
ok.1 łyżki ziół.
Obieramy cukinię, kroimy w kostkę. Do sporego garnka wkładamy obraną cukinię, szczyptę papryki oraz zioła. Ja akurat miałam suszone oregano, ale może być każde zioło. Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. U mnie to było ok. 30 min. Odstawiamy by przestygło, a potem miksujemy blenderem na gładką masę.
Witaj Moniko.
OdpowiedzUsuńOoooo, coś nowego. Przetwory z cukini, to domena mojej żony.
Pozdrawiam serdecznie.
Michał