Ketchup z Cukinii.
Wspaniała alternatywa dla kupnego ketchupu. A przede wszystkim bardzo zdrowa.
A oto przepis na ten przepyszny Ketchup:
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
3 duże papryki.
Kroimy to w drobną kostkę oraz solimy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz.
Po tym czasie gotujemy tak żeby cukinia prawie się rozgotowała czyli ok 30 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i odstawiamy na 10 min. do ostygnięcia. Gdy ostygnie całość miksujemy blenderem na gładką masę.
Do zmiksowanej masy dodajemy 3 koncentraty pomidorowe ( ok. 200 g.).
- łyżeczka curry
- łyżeczka papryki ostrej
- szczypta chili
- łyżka ziół prowansalskich
- 11/2 szklanki cukru
3/4 szkl. octu 10%
To wszystko dobrze wymieszać i zagotować ok. 15 min. Przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 15 min.
A oto przepis na ten przepyszny Ketchup:
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
3 duże papryki.
Kroimy to w drobną kostkę oraz solimy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz.
Po tym czasie gotujemy tak żeby cukinia prawie się rozgotowała czyli ok 30 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i odstawiamy na 10 min. do ostygnięcia. Gdy ostygnie całość miksujemy blenderem na gładką masę.
- łyżeczka curry
- łyżeczka papryki ostrej
- szczypta chili
- łyżka ziół prowansalskich
- 11/2 szklanki cukru
3/4 szkl. octu 10%
To wszystko dobrze wymieszać i zagotować ok. 15 min. Przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 15 min.
Witaj Moniko.
OdpowiedzUsuńO rany!. Takiego przysmaku z cukini i papryki nie znam.
Wydaje się smaczny.
Pozdrawiam i zapraszam.
Michał
To ja też muszę spróbować zrobić taką pyszność.
OdpowiedzUsuńSerdeczności Moniko.