Remigiusz Rączka w Złotym Potoku.
Będąc na Święcie Pstrąga w Złotym Potoku. Gościem wieczoru tego święta był znakomity śląski kucharz Remigiusz Rączka. Mieliśmy okazję zobaczyć go na żywo. Przyrządzał " rybny " bigos.
Do Złotego Potoku Remigiusz Rączka przyjechał z młodszym synem. To on mu pomagał we wszelkich przygotowaniach. Podał również przepis na ten bigos " rybny ". Przyrządza się go podobnie jak normalny bigos, tylko, że zamiast mięsa jest ryba. Ten " rybny " bigos ma ciekawy smak. Jeszcze nie przyrządzałam go w domu, ale muszę wypróbować przepis Remigiusza Rączki.
Bigos ten robi się z dwóch rodzajów kapusty czyli włoskiej i kapusty kiszonej. Dwóch rodzajów ryby: Dorsza i Pstrąga, tą drugą można zastąpić innym rodzajem ryby.
Przyglądając się temu co robi Remigiusz Rączka, zauważyliśmy, że nie używa on wszelkiego rodzaju weget tylko sól i pieprz. A za panierkę do ryb posłużyła mu mąka z odrobiną papryki, pieprzu oraz soli.
Mnóstwo ludzi czekało na przyrządzoną przez niego potrawę. Przyznam szczerze takiego " bigosu " to my jeszcze nie jedliśmy.
Wyobrażam sobie jaka to była pychota:-))
OdpowiedzUsuńFajnie te zdjęcia umieściłaś w takich ramkach w kształcie jajka - bardzo pomysłowo.
Pozdrawiam serdecznie.
Oj była.
UsuńTo taki typ szablonu z okrągłymi ramkami.
Cieszę się,że podobają się .
Pozdrawiam:)
Ciekawy przepis:Bigos rybny. Przypuszczam, że danie było pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
lubię takie pokazy kulinarne:)
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńLubię pokazy kulinarne, a i pstrągi lubię...
Bigosy rybnego nie jadłem i pierwszy raz o nim słyszę.
Pozdrawiam serdecznie.
Michał
Witam ! Na ten tekst natknąłem się całkiem przypadkiem i chciałbym sprostować falszywe informacje.Nie jestem synem Pana Remigiusza i jeśli coś umieszczam w sieci to proszę to sprawdzić czy jest to po prostu prawdą. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń