Ketchup z Cukinii.

Wspaniała alternatywa dla kupnego ketchupu. A przede wszystkim bardzo zdrowa.

A oto przepis na ten przepyszny Ketchup:

- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
3 duże papryki.


Kroimy to w drobną kostkę oraz solimy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz.
Po tym czasie gotujemy tak żeby cukinia prawie się rozgotowała czyli ok 30 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i odstawiamy na 10 min. do ostygnięcia. Gdy ostygnie całość miksujemy blenderem na gładką masę.


Do zmiksowanej masy dodajemy 3 koncentraty pomidorowe ( ok. 200 g.).
- łyżeczka curry
- łyżeczka papryki ostrej
- szczypta chili
- łyżka ziół prowansalskich
- 11/2 szklanki cukru
3/4 szkl. octu 10%
To wszystko dobrze wymieszać i zagotować ok. 15 min. Przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 15 min. 

Komentarze

  1. Witaj Moniko.
    O rany!. Takiego przysmaku z cukini i papryki nie znam.
    Wydaje się smaczny.
    Pozdrawiam i zapraszam.
    Michał

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja też muszę spróbować zrobić taką pyszność.
    Serdeczności Moniko.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze.

Popularne posty z tego bloga

Blog

11 Listopada - Święto Narodowe.

Miękinia-koncert akordeonowy.