Kuchnia z zamku w Dębnie.

Wracając z wycieczki do Zamościa, postanowiliśmy zatrzymać się w niewielkiej wsi Dębno niedaleko Tarnowa. To tutaj jest zamek, którego właścicielami niegdyś byli Tarłowie. W tym zamku możemy zobaczyć jak niegdyś wyglądała dworska kuchnia.






Właściwie  to nie tyle dworska kuchnia, co raczej dworska spiżarnia. Na hakach wisiało ptactwo, a także sporych rozmiarów szynka. Dworska kuchnia musiała być przecież samowystarczalna. 





W dworskiej również musiał być stół, na którym przyrządzano potrawy.  Na stole widzianym przez z nas w tej zamkowej kuchni stała także ówczesna książka kucharska. Na tym stole stały również przeróżnego rodzaju flakony do przechowywania różnych olejów. 





Nad stołem wisiała półka, a na niej także flakoniki, pod nimi kołki, a z nich zwisały np: lejki czy sitka. 





W takiej kuchni suszono także zioła. Suszone zioła służyły do przyprawiania gotowanych tam potraw. 





W całym pomieszczeniu pachniało świeżo suszonymi ziołami. Ten zapach był obłędny, czuć było suszoną bazylię, rozmaryn czy lawendę. Pod stołem poukładano różnej wielkości garnki, był nawet głęboki rondel. 



W dworskiej kuchni czy spiżarni musiały być także różnego rodzaju koszyki, były one potrzebne do wyrastania chleba. Przecież w takich kuchniach samodzielnie wyrabiało się oraz piekło chleb. 

Komentarze

  1. Moje klimaty, lubię takie wystawy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy bogaty wystrój, ale tak bywało w dworskich kuchniach zapewne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wyposażona kuchnia i spiżarnia. Lubię oglądać takie wystawy i eksponaty.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam!
    Lubię takie muzea, to moje klimaty.
    Pozdrawiam i do siebie zapraszam.
    Michał

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze.

Popularne posty z tego bloga

Blog

11 Listopada - Święto Narodowe.

Miękinia-koncert akordeonowy.